לאמץ תקן ארצי לבנייה ירוקה

אם הממשלה תאמץ תקן מחייב, הבנייה הירוקה יכולה להיות נחלת הכלל בעוד עשר שנים. זוהי מהפכה אפשרית, והיא הרבה יותר פשוטה מתוכנית הקבינט. אך ללא רגולציה מוסדרת בתחום, ישראל תישאר מאחור

מאת: אלי כהן

באחרונה התבשרנו כי קבינט הדיור אישר תכנית לקידום בנייה ירוקה ורפורמה ברשות מקרקעי ישראל, בעלות של כ–8 מיליארד שקל. על פניו, מדובר ביוזמה מבורכת – הממשלה הפנימה כי יש צורך לעודד בנייה מתקדמת ולתמוך בה.

ואולם מעיון בעיקרי התוכנית, נראה כי אין מדובר בחזון של ממש שיוביל לרפורמה אמיתית בבנייה איכותית וחדשנית בישראל. עידוד בנייה ירוקה באמצעות הסברה, הכשרות וקידום ידע אקדמי הם אמצעים חשובים, אך אינם מספיקים כדי ליצור שינוי. נדמה כי הממשלה מנסה להתמודד עם הנושא בדרכים מאתגרות מדי, במקום לנצל את הכלים שכבר עומדים לרשותה ושיכולים לייצר שינוי.

אחד הכלים המרכזיים, התקן הישראלי לבנייה ירוקה (5281), הוא תקן וולונטרי, כך שהבונים אינם מחויבים על פי חוק לבנות בסטנדרטים איכותיים של בנייה ירוקה. זהו החסם העיקרי לצמיחת התחום. במקום שהממשלה תהפוך את התקן למחייב ותייצר שפה חדשה של עמידה בסטנדרטים, היא מחפשת פתרונות אחרים – סבוכים, לא יעילים ובזבזניים.

התקן לבנייה ירוקה הוא אחד הכלים המובילים בעולם בבנייה איכותית ומתקדמת, ופועל על בסיס עקרונות הקיימות. זהו מנוע כלכלי משמעותי, שזוכה לתמיכה של הממשל הלאומי והמקומי ושל המגזר העסקי ברוב המדינות המפותחות, ואין סיבה שהוא לא יאומץ גם בישראל. מגמת השימוש בו מתרחבת, וערים כמו ונקובר וסן פרנסיסקו אימצו את תקן DEEL (Leadership in Energy and Environmental Design) לבנייה ירוקה בכל המבנים שמוקמים בהן. כמו כן, בארה"ב נבנים כל הבניינים הפדרליים על פי תקן ירוק, ובאיחוד האירופי חייבים להציג את הדירוג האנרגטי של כל מבנה ציבור.

גם ברשויות המקומיות בישראל התחילו להטמיע את התקן. בינואר נכנסה לתוקף החלטת פורום ה–15, המאגד את העיריות העצמאיות, לאמץ את התקן לבנייה ירוקה כמדיניות עירונית מחייבת בערי הפורום, שבהן גרים כ–70% מתושבי המדינה. זו יוזמה נכונה, אך היא לא אמורה להיות מובלת ברמה העירונית. קידום הנושא אמור להיות בראש ובראשונה אינטרס של המדינה, שהרי מעבר לתרומה הסביבתית, יש לו תועלת כלכלית מובהקת, בחיסכון בחשמל של משקי בית ובחיסכון הכולל למשק ולציבור כתוצאה מהפחתת הפליטות באנרגיה בגין יישום התקן.

אם הממשלה תאמץ תקן מחייב, הבנייה הירוקה יכולה להיות נחלת הכלל בעוד עשר שנים. זוהי מהפכה אפשרית, והיא הרבה יותר פשוטה מתוכנית הקבינט. אך ללא רגולציה מוסדרת בתחום, ישראל תישאר מאחור.

הכותב הוא מנכ"ל תרמוקיר תעשייה ירוקה ויו"ר המטה הירוק בהתאחדות התעשיינים

לכתבה:

www.themarker.com/opinion/1.2408316