ראשי פרקים:
בידוד תרמי
מערכות אקלום ותאורה
התנהלות מודעת ואחראית
חומרי בניין בעלי תו ירוק
איכות האוויר בתוך המבנה
צריכת מים
הפחתת פסולת בנייה
תרמוקיר בשיתוף אדריכלית איריס גבעולי, המועצה הישראלית לבנייה ירוקה
רקע
בנייה ירוקה ומתקדמת הפכה בשנים האחרונות לנושא המעורר עניין ציבורי נרחב. אמנת האו"ם להתמודדות עם שינויי האקלים הניעה בעולם ובישראל פעולות להפחתה של שריפת דלקים ולהטמעת תהליכי התייעלות בכל המגזרים. ממשלת ישראל התחייבה להפחית עד 2030 את פליטות גזי החממה לכדי 27% מאלה של 2015, ולעמוד באפס פליטות עד 2050.
ענף הבנייה בעולם אחראי לכ-40% מסך פליטות הפחמן הדו חמצני לצורך אנרגיה, אף יותר מענף התעשייה והתחבורה. השפעה זו צפויה לעלות בעתיד עם גידול האוכלוסייה ומאמצי הבינוי שיתרחבו בהתאם. עלינו לפעול בדחיפות להפחתה של טביעת הרגל הפחמנית בתחום הבנייה.
חלק נכבד יש לאנרגיה המשמשת את המבנים בתקופת התפעול שלהם לצורך קירור, חימום והארה. כיום מתבוננים גם באנרגיה המשמשת לבנייה עצמה, כלומר האנרגיה המושקעת בייצור חומרי הגלם לפני שילובם במבנה עצמו.
במרץ 2022 הפך תקן הבנייה הירוקה (ת"י 5281) למחייב כתנאי לקבלת היתרי בנייה בכל רחבי הארץ. אך התקן מתייחס גם לשיפוץ מבנים ולא רק לבנייה חדשה.
כמו תקני בנייה ירוקה ברחבי עולם, התקן הישראלי לבנייה ירוקה הוא תקן מקיף המחולק לתשעה פרקים, ובהם התייחסות למספר תחומים: אנרגיה, קרקע, מים, חומרים בריאות, תחבורה, פסולת ועוד.
התפיסה של בנייה ירוקה יכולה לבוא לידי ביטוי לא רק בבנייה חדשה אלא גם בתוספות בנייה ובשיפוצים של בנייה קיימת בבתי מגורים, במקומות עבודה ובמבני חינוך. כדי לעמוד בתנאי התקן יש לבצע את השיפוץ שנעשה בחלל שגודלו מעל 50 מ"ר; התוספת לבניין הקיים לא תעלה על 50% משטחו; ועבודת הבנייה תיצור עיצוב חדש וירוק של החלק הקיים, כולל החלפה של גורמי המעטפת ומערכות התשתית.
שיפוץ על-פי עקרונות הבנייה הירוקה במסגרת של שיפוץ "רגיל" נושא יתרונות רבים, גם אם הפרויקט איננו נדרש לעמוד בתקן. יש כלים תכנוניים רבים שבהם ניתן להשתמש כדי לבצע את השיפוץ הירוק. חילקנו אותם לשלוש אסטרטגיות מרכזיות. השיפוץ הירוק יכול לשלב ביניהן ולייצר פתרון שלם בעל השפעה חיובית בתחומים רבים.
האסטרטגיה הראשונה: תכנון מבנה חסכוני בחשמל
אסטרטגיה זו היא המוכרת ביותר לציבור ומשפיעה מיידית על תפקוד הבית – מפחיתה את הוצאות החשמל ומוסיפה לנוחות הדיירים.
בידוד תרמי
בידוד תרמי של המבנה יכול לסייע מאד. מטרתו לעכב מעבר של חום דרך מעטפת המבנה ולהפחית את ההשפעה של שינויי הטמפרטורה על זו שבתוך הבית.
1.בידוד תרמי של מעטפת הבניין
הצעד הראשון יכלול בידוד תרמי של קירות, חלונות, עמודים, קורות, מרפסות ובייחוד תקרת המבנה, אם היא מצויה מתחת לגג חיצוני. אפשר לבודד קירות קיימים מבחוץ ע"י שימוש בטיח תרמי, לוחות של צמר זכוכית, צמר סלעים וחומרים טבעיים מבוססי צלולוזה או המפקריט. ציפויים רפלקטיביים מסוימים מחזירים יותר מ-90% של הקרינה. באופן כללי מומלץ לצבוע משטחי חוץ בגוון בהיר שאיננו קולט חום (אך להימנע מגוון בהיר מדי ומסנוור).
כשאין גישה חיצונית לצורך בידוד המבנה, אפשר להוסיף בידוד תרמי בפנים הבית ע"י התקנת לוחות גבס ומילוי חומר בידוד בין הלוח ובין הקיר. בתוספות בנייה חדשה מומלץ להשתמש מראש בבלוקים מבודדים שיש בהם שילוב של אוויר וקלקר, המקנים את תכונת הבידוד.
2.חלונות
הטיפול בחלונות חשוב מאד והוא מורכב משתי פעולות מרכזיות – בידוד והצללה של חלונות קיימים, והוספת חלונות חדשים.
חלונות קיימים החשופים לקרינה ישירה אפשר לשפר את תפקודם ע"י הוספת ציפוי רפלקטיבי וע"י תוספת הצללה חיצונית על החלון. הצללה זו תהיה אופקית, אם החלון פונה דרומה, או מורכבת מאלמנטים אנכיים, אם הוא מערבי או מזרחי. הצללה ע"י עץ נשיר מקנה הגנה בתקופת הקיץ ומאפשרת חשיפה של החלון בחורף לחימום פסיבי נעים.
חלונות חדשים עשויים לתרום לקירור פסיבי של הבית אם ממקמים חלון בכיוון הרוח השלטת וחלון נוסף בקיר צדדי או נגדי לחלון זה. בבחירה של חלונות חדשים יש להעדיף חלונות בעלי זכוכית כפולה עם רווח אוויר או גז ביניהם. במקרים של חשיפה לשמש קיצונית, מומלץ להוסיף ציפוי Low E, המפחית את חדירת הקרינה. חלון עליון או ונטה עשויים להיות כלי מצוין לשחרור אוויר חם המצטבר בקומה העליונה והם יתרמו להפחתה של עומס החום והצורך במזגן. עוד שני שיקולים לגבי חלונות: מיקום נכון של חלונות מאפשר הארה טבעית. בעידן תאורת הלד אמנם אין בכך חיסכון כספי משמעותי, אבל יש בכך יתרון בריאותי, אסתטי ותחושתי.
3.איטום חריצים
הצעד השלישי יכלול איטום של חריצים באזורי הפתחים באמצעות פסי אטימה, כדי למנוע הסתננות אוויר דרכם. יש להקפיד על בידוד תרמי של ארגז התריס החשמלי ולהימנע בהתאם מלייצר כיסים לחלונות הזזה.
מערכות אקלום ותאורה
הצעד הבא הוא בחירה והתקנה של מערכות אקלום ותאורה וכן מוצרי חשמל חסכוניים. שיפור היעילות האנרגטית של הבית יושג על ידי שימוש בתאורה בעלת נצילות אנרגטית גבוהה, באמצעים יעילים לחימום ולקירור הבית (כגון מאווררי תקרה) ולחימום מים (דוד שמש וצנרת מבודדים היטב), ובאמצעים המסייעים לחיסכון בחשמל, כגון מערכת ניטור שתדווח על צריכה מופרזת ותאפשר איתור ותיקון של ליקויים. יש לקדם שימוש במכשירים חשמליים שניתן לתחזק, כדי למנוע פסולת מיותרת.
התנהלות מודעת ואחראית
נקודה אחרונה בנושא החיסכון החשמלי – המבנה הירוק מייצר מסגרת פעולה מיטבית לחיסכון, ואולם הרבה מאד תלוי עדיין בהתנהלות מודעת ואחראית. הפעלה לא מבוקרת של מערכת המיזוג, רכישה של מוצרי חשמל בזבזניים, הישענות על ייבוש כביסה חשמלי וכדומה יהיו בעלי השפעה מכרעת על חשבון החשמל.
הפחתת הצריכה היא הצעד הראשון בדרך להקטנת הטביעה הפחמנית ולאיפוס אנרגטי של המבנה. איפוס אנרגטי הוא איזון בין כמות החשמל שצורך הבניין והכמות שהוא מייצר. לצורך כך, שיפוץ ירוק יכול לכלול תוספת פאנלים סולארים (פוטו-וולטאים) על גג או על חזית המבנה.
האסטרטגיה השנייה: תכנון מבנה מבריא
הקשר בין איכות האוויר בתוך המבנה לבין בריאות, פרודוקטיביות בעבודה והישגים לימודים – נחקר והוכח. חלל פנים באיכות ירודה עשוי לגרום אי נוחות ואף אלרגיות, מחלות נשימה, כאבי ראש ופגיעה כרונית בבריאות. אסטרטגיה זו בנויה ממספר פעולות מרכזיות.
חומרי בניין בעלי תו ירוק
פעולה ראשונה היא שימוש בחומרי בניין בעלי תו ירוק, המעיד על כך שאינם פולטים חומרים נדיפים ורעילים. כמו בעת בחירת מזון, יש לעיין במפרט המוצר כדי לבחון את איכות מרכיביו. יש להעדיף צבעי קיר על בסיס מים, ולוודא שאין בהם תוספים של ברום או רעלנים מסוג זה, וכן שאינם פולטים קרינה רדיואקטיבית (שמקורה באפר פחם – תוסף בייצור הבטון ומוצריו). ישנם היום מוצרי צביעה "נושמים" מבוססי סיד, המשפרים את איכות האוויר הפנים-מבנית ע"י ספיחה מבוקרת של לחות.
איכות האוויר בתוך המבנה
1.צמחייה
יש יתרון לשילוב של צמחייה בעיצוב הפנים מאחר והצמחים יודעים לספוח פחמן וחנקן דו חמצני מהאוויר. זאת, בנוסף להיבט הוויזואלי המרגיע.
2.אוויר צח
יש לעשות שימוש בפתרונות המכניסים אוויר צח ואור טבעי למבנה – פורטו לעיל.
3.תפקוד אקוסטי
בחינת תפקודו האקוסטי של הבית. הקול משפיע על תפקוד המרחב בשתי דרכים: קול נישא מועבר באוויר, מבחוץ ומבפנים, ויוצר הדהוד. קול הולם מועבר בין חלקים מבניים – בין קירות חדרים או בין רצפות.
השוק מציע מספר פתרונות של חומרים ומוצרים המתמודדים עם האתגר האקוסטי.
קירות גבס יש לבנות עד התקרה, ולמלא את הרווחים בחומר בידוד אקוסטי. יש להקפיד על רכישה של דלתות פנים אקוסטיות ועל התקנה השומרת על יתרונותיהן.
ישנם אלמנטים אקוסטיים תלויים ואלמנטים (משבבי עץ ואפילו על בסיס של PET, פלסטיק ממוחזר) המתחברים לתקרה אקוסטית וסופגים את גלי הקול וממתנים את ההדהוד. זכוכית רבודה (טריפלקס) בחלונות נושאת יתרון אקוסטי. יש לבחון את הליקויים הקיימים במבנה ולבחור את הפעולה המתאימה. מוצרים נוספים ניתנים למריחה בשכבה דקה מתחת לשכבות המילוי והריצוף כדי למתן את מעבר הקול ההולם. פתרון נוסף בנושא יכול להיות התקנה של וילונות ואף גופי תאורה בעלי איכויות אקוסטיות.
4.איטום
איטום המבנה מפני חדירת מים מבחוץ ואיתור נזילה פנימית הינם כלים משמעותיים באסטרטגיית הבית המבריא. רטיבות חיצונית נספגת בקירות ובתקרות, ומהווה גורם מרכזי להתפתחות של עובש. איטום יבוצע ע"י חומרים מינרליים, צמנטיים, ביטומניים או אקריליים, בהדבקה או במריחה. גם חומרים סופחי לחות ומבודדים, שהוזכרו לעיל, ימנעו היווצרות של עובש הנובע מעיבוי ולחות שנוצרו כתוצאה מהפרשי החום.
האסטרטגיה השלישית: התייחסות להיבטים סביבתיים
בשיפוץ ירוק יש לנושא הסביבתי היבטים רבים. בית ירוק יכול להיות חסכוני בדרכים נוספות.
צריכת מים
החיסכון יכול לבוא לידי ביטוי בצריכת המים. יש להקפיד למשל על התקנת חסכמים, חיישן כיבוי ברז, שימוש במי מזגנים להשקיה, צמחייה חסכונית בהשקיה ומערכות סינון לשימוש חוזר במים האפורים.
הפחתת פסולת בנייה
היבט אקולוגי אחר הוא החיסכון הפוטנציאלי בכרייה של חומרי גלם חדשים ובהפחתה של פסולת בנייה. אדריכל רן אברהם, מנהל תחום בנייה ירוקה במשרד להגנת הסביבה, הסביר על הלינאריות של ענף הבנייה: באופן מסורתי, ענף הבנייה מבוסס על חציבה של משאבים טבעיים, ייצור מוצרים, בנייה, פירוק, הריסה והטמנת פסולת. ישראל מייצרת כ-7 מיליון טונות פסולת בנייה בשנה, והצפי לעשור הבא הוא 10 מיליון טונות בשנה. הבנייה הירוקה מקדמת כלכלה מעגלית של חומרים ומשאבים. החומר העשיר, שנתפס כפסולת, יוכל לחזור ולסגור את המעגל, על ידי יצירתם של חומרי גלם תקניים ממוחזרים, אשר יושבו אל ענף הבנייה. (ישראל היום 2011).
גם בשיפוץ יש להעדיף שימוש חוזר בחומר או במוצר קיים, ממוחזר או בעל תכולה ממוחזרת. במוצרי עץ יש לוודא שקיים תיווי של עץ ממקור מנוהל אחראי, כלומר שיש בקרה על היבטים סביבתיים וחברתיים בהספקת העץ לבנייה. בכל אופן יש לבחור במוצרים עמידים לאורך זמן.
לסיכום: שאלות שצריכות להישאל
על מנת לבחור פתרונות מבין הקיימים ולתת ערך נוסף לשיפוץ, יש לבחון בצורה שיטתית את ליקויי התפקוד של הבניין מנקודת מבט סביבתית, ובהתאם להציע כלים. ההמלצה היא להתחיל במיפוי של המבנה, באיתור ליקויים ובתשאול של הדיירים. היוזמה והאחריות לתשאול יכולות וצריכות להיות של מתכנני הפרויקט ומבצעיו, ולא רק של הלקוח. התשאול עפ״י היבטי השיפוץ שצוינו ייתן, מצד אחד, כלי מסודר לבחינה של המצב הנתון, ומצד שני – מסגרת מסודרת להצעת פתרונות מעבר למה שהוגדר בפרויקט.
מטרת הסקירה הייתה למפות את האסטרטגיות ולהציע כלים מרכזיים לשיפוץ הירוק.
מעבר למידע המופיע בסקירה זו, קיימים כלים, גישות ומוצרים רבים נוספים לשיפוץ ירוק. ברור שתהליך הלמידה וההפנמה של פרקטיקה זו דורש זמן, ועם זאת יש לה פוטנציאל לייצר מודל מיטבי לכל אחד מהשותפים בתהליך. יש המון חדשנות בנושא וכדאי להישאר בתהליך למידה מתמדת.
המאמר נכתב בשיתוף המועצה הישראלית לבנייה ירוקה.
המועצה הינה הגוף המוביל בקידום מרחב בנוי סביבתי, איכותי, בריא ונגיש לכל בישראל.