מהו דוח EPD – ואיך הוא מסייע לבנייה ירוקה יותר?

המודעות הסביבתית הגוברת מובילה לאימוץ תצהירים סביבתיים למוצרי בנייה, חלקם כבר מזכים בניקוד במסגרת תקן הבנייה הירוקה וחלקם יזכו בניקוד בעתיד הקרוב. מה כולל התצהיר הסביבתי (EPD) – ובאיזה מוצרים ישראלים אפשר למצוא אותו?

בשנים האחרונות, כחלק מהתחזקות מגמת הבנייה הירוקה, גוברת בארץ ובעולם המודעות להשפעות של מוצרי הבנייה על הסביבה. מתוך רצון למדוד את החתימה הסביבתית של המוצרים השונים, הולך וצובר תאוצה עולם שלם שקרוי תצהירים סביבתיים למוצרים (באנגלית: Environmental Product Declaration או בראשי תיבות: EPD).

מהו תצהיר סביבתי למוצר EPD) הכוונה היא לדוח המסכם את כל ההשפעות הסביבתיות של המוצר לאורך מחזור חייו, או בשלבים נבחרים של מחזור החיים, ומאפשר ליצרנית לקבל החלטות ולפתח מוצרים שיובילו לשמירה טובה יותר על הסביבה. דוח EPD מספק מידע מפורט בנוגע להשפעות הסביבתיות של המוצר, כולל:

  • מהם האימפקטים הסביבתיים – היבט זה מתייחס לנושאים סביבתיים שונים כגון היקף פליטת הגזים היוצרים אפקט חממה במסגרת תהליך הייצור והשינוע, דילדול שכבת האוזון, עליה ברמת החומציות של מים וקרקע ועוד.
  • מהם המשאבים הנחוצים לתהליך הייצור – מהו היקף המים והאנרגיה הנחוצים, מהו היקף השימוש באנרגיות מתחדשות, מה מידת השימוש בחומרים ממוחזרים ועוד.

התובנות שמעניק דוח ה- EPD מאפשרות להשוות את ההשפעות הסביבתיות של מוצרים שונים, על בסיס פרמטרים זהים ולבצע פעולות שיובילו לשמירה על הסביבה: הן מצד היצרן שיוכל לבצע אופטימיזציה לאורך מחזור חיי המוצר והן מצד יזמים, קבלנים ומלווי בנייה ירוקה – שיוכלו לבחור במוצרים ירוקים שמגדילים את הניקוד הנחוץ לעמידה בתקן.

התובנות בדוח ה- EPD מבוססות על דוח ניתוח מחזור חיי המוצר, הקרוי גם דוח  Life Cycle Assessment (LCA). דוח זה מודד את החתימה הסביבתית של המוצר לאורך מחזור חייו, משלב התכנון והייצור ועד לתום השימוש, או בשלבים נבחרים. במקרה של מוצרי תרמוקיר, הדוח מכסה את השלבים מהפקת חומרי הגלם וחומרי האריזה, דרך השינוע שלהם למפעל תרמוקיר וכלה בתהליך הייצור במפעל. דוח  EPD מבוצע ע"י גוף שלישי בלתי תלוי  ולאחר מכן מקבל אישור של גוף מוסמך, במקרה של תרמוקיר הולידציה נעשתה ע"י מכון התקנים הישראלי. אישור זה מהווה חותמת לתהליך הקפדני שאנחנו מבצעים לצורך שמירה על הסביבה.

הדוח נגיש לקהל הרחב.

דוח EPD ותקן בנייה ירוקה

הרצון להפחית את פליטת גזי החממה, להילחם במשבר האקלים ולהתקדם לכיוון של קיימות, הוביל בשנים האחרונות להתחזקות מגמת הבנייה הירוקה. וכך תקן הבנייה הירוקה שאומץ בצורה וולונטרית ע"י פורום 15 הערים, הפך לאחרונה לתקן מחייב. תקן הבנייה הירוקה (ת"י 5281) (קישור למאמר שכתבנו בנושא) מדרג את המבנים בישראל עפ"י מגוון קריטריונים לבנייה ירוקה, במסגרת דירוג שנע בין כוכב אחד לחמישה כוכבים. לצורך עמידה בתקן וקבלת כוכב אחד לפחות, צריך לצבור מינימום 55 נקודות טרם אכלוס המבנה.

אחד הפרקים החשובים בתקן בנייה ירוקה הוא פרק החומרים, שמתייחס לשימוש במוצרים וחומרים שעומדים במגוון קריטריונים. אחד הקריטריונים המזכים בניקוד הוא שימוש במוצרים בעלי תו LCA. בעדכון הבא של התקן, גם השימוש במוצרים בעלי דוח EPD צפוי לזכות בניקוד. בתקן LEED, תקן הבנייה האמריקאי דוחות הEPD  כבר נכללים ומקנים ניקוד נוסף. החל מחודש אפריל עיריית תל אביב קיבלה החלטה להחמיר את תקנות הבנייה הירוקה שלה. הסטנדרט יהיה רמת LEED PLATINUM  עבור בנייה חדשה בעיר. מגמה זו צפויה להתרחב גם לערים נוספות.

איך מוודאים שמוצרי הבנייה השונים מצוידים בשני דוחות אלה? פשוט פונים לתרמוקיר – החברה הראשונה שמבצעת דוחות סביבתיים והצהרות EPD למוצריה, בקרב מפעלים ישראלים בתחום חומרי הגמר. חשוב לדעת: תרמוקיר היא אחת החברות הראשונות בישראל שביצעה ניתוח LCA מפורט למוצריה כבר לפני עשור בעזרת תוכנה ייעודית, והיא הראשונה שביצעה ניתוח זה כמעט לכלל מוצריה.

כל זאת כחלק מהגישה הירוקה של תרמוקיר, שבמשך יותר מעשור נוקטת במגוון פעילויות לקידום הקיימות והשמירה על הסביבה: התייעלות אנרגטית, מחזור פחת והפחתת הטמנה, מחזור שקים פגומים והפיכתם למחברות ותיקים רב פעמיים, הפחתת השימוש בחומרי הדפוס ועוד.

דוחות ה- EPD ו- LCA הם חלק טבעי מחשיבה סביבתית ארוכת שנים בתרמוקיר. אנחנו לא חיכינו לתקן הבנייה הירוקה כדי לשמור על הסביבה. כעת הדאגה לסביבה מאפשרת לנו לדאוג לאינטרסים שלכם גם במסגרת תקן הבנייה הירוקה.

למידע נוסף על הדוחות התקשר 0523367629 או השאר פרטים כאן

לדוח הEPD ולכל תווי התקן והתעודות של תרמוקיר לחץ כאן