איך בוחרים דבק לאריחים ב- 3 צעדים – ומונעים כשלים משמעותיים?

בחירת דבק לחיפויי פנים יכולה לעשות את ההבדל בין פרויקט מוצלח, לבין כזה שסובל מתקלות וכשלים כגון סדקים ושברים. כדי למנוע טעויות יקרות, ריכזנו עבורכם את כללי האצבע לבחירה נכונה של דבקים.
ככל שחולפות השנים, היצע אריחי הקרמיקה והפורצלן גדל ו משרת דרישות וצרכים עיצוביים שונים. ההיצע הגדול טומן בחובו אתגרים הקשורים להדבקת האריח: לפעמים, הנטייה לקנות את הדבק "הכי טוב" בחנות לא רק שלא תסייע – אלא אף עלולה להזיק. כפי שנבין בהמשך, לכל דבק יש תכונות ספציפיות שמתאימות לסוגי אריחים מסוימים, ולא תמיד הדבק שנתפס כהכי טוב הוא זה שמתאים לסוג האריח. כך למשל יישום דבק בעל חוזק הידבקות גבוה על אריח חלש מכנית עלול לגרום להתעקמות האריח, סדיקתו ושבירתו.
הנה 3 כללי האצבע לבחירת דבקים לחיפויי פנים, שיעשו את העבודה וימנעו כשלים יקרים.
רגע לפני שבוחרים
כדי לבחור את הדבק המתאים ביותר, חשוב לעבוד לפי ת"י 1555 חלק 2 – העוסק בחיפויי פנים של אריחים. מדובר בתקן מורכב ומפורט, וכדי לפשט את הוראותיו התמקדנו בצעדים החשובים ביותר. כל צעד עוסק בהיבט אחר הקשור לחיפוי. כדי להבין את המשמעות של כל חלק, צריך להכיר את הסימונים שבהם נעשה שימוש לאורך התקן:

לצפייה בכל הטבלאות לחצו כאן
* זמן חופשי – פרק הזמן המרבי לאחר יישום הדבק, שבו ניתן להדביק את האריחים וליהנות מהתכונות המוצהרות של הדבק.
חשוב לדעת: הזמן החופשי המוצהר ע"י היצרן מבוסס על בדיקה בתנאי מעבדה. מניסיוננו בשטח, הזמן החופשי בפועל קטן יותר:

לצפייה בכל הטבלאות לחצו כאן
על מנת ליהנות מהתכונות המוצהרות של הדבק (כמו מידת החוזק והגמישות), יש להדביק את האריחים בחלון הזמן הזה. גם כאשר הדבק עדיין מרגיש רך למגע, לאחר סיום הזמן החופשי ייתכן שהוא יאבד מתכונותיו. במקרה כזה, אין לדעת מה תהיה ההשפעה על מערכת החיפוי ולכן בעת חריגה מהזמן, יש ליישם דבק חדש.
אחרי שהכרנו את מושגי היסוד, אפשר לעבור ל- 3 השלבים לבחירת דבקים לחיפויי פנים.
צעד ראשון: התאמה לסוג התשתית או הרקע
התקן מגדיר את אופן ההדבקה על התשתיות והרקעים השונים: האם אפשר לבצע הדבקה ישירה על הרקע, ומתי אפשר או צריך ליישם טיח. בנוסף, חלק זה של התקן מגדיר באיזה מקרים אפשר לעשות שימוש בדבק צמנטי ובאיזה מקרים בדבק תחליב.
כך למשל אפשר להדביק אריחים ישירות על גבי תשתית בטון, כל עוד היא ישרה: התקן מגדיר סטייה של לא יותר מ- 8 מ"מ לאורך 2 מטר. סטייה של עד 5 מ"מ לאורך 2 מטר לא מחייבת יישום טיח, בעוד שסטיות גדולות יותר מצריכות יישום טיח תוך עמידה בקריטריונים מסוימים (כמו תיקון סטיות הגדולות מ- 5 מ"מ לפני ההדבקה).
דוגמאות נוספות הן:
תשתית בלוק בטון תאי. בשל פני שטח שאינם חלקים טרם ביצוע ההדבקה, יש צורך ליישר באמצעות טיח.
בלוק גבס מצריך יישום פריימר עליו לפני הדבקת אריחים באמצעות דבק צמנטי, ולוח גבס מצריך בחלק מהמקרים איטום לפני ביצוע ההדבקה.
התקן  מפשט את הדרישות באמצעות הצגתן בטבלאות.
צעד שני: בחירת הדבק בהתאם לגובה ושטח  האריח
התקן מגדיר באיזה סוג דבק יש להשתמש עפ"י שטח האריח וגובה החיפוי. כך למשל אריח ששטחו גדול מ- 0.36 מ"ר ועד 0.64 מ"ר, מצריך שימוש בדבק מסוים כאשר החיפוי הוא בגובה של עד 3.5 מטר, ובדבק אחר כאשר החיפוי הוא בגובה עד 6 מטר. בנוסף, כפי שאפשר לראות בטבלה, בשל גודלם , לא ניתן לעשות בהם שימוש לחיפוי בגובה של יותר מ- 6 מטר.

לצפייה בכל הטבלאות לחצו כאן
הערות חשובות:
*ככל ששטח האריח גדול יותר, כך הגובה המקסימאלי של החיפוי קטן.
*גובה החיפוי המקסימאלי, הוא זה שקובע את סוג הדבק המתאים לשימוש.. כך למשל אם החיפוי בגובה של 12 מטר, לא ניתן לעשות שימוש חלקי בדבקים המתאימים לגבהים הנמוכים יותר (3.5 מטר או 6 מטר).
שיקול נוסף שחשוב לקחת בחשבון ואינו מופיע בתקן, מתייחס לצורת האריח. אריחים מלבניים (עם יחס צלעות של יותר מ- 1:2), הם לרוב בעלי כושר ספיגת מים גבוה (מעל 10%), ובדרך כלל הם חלשים מכאנית. בחירה בדבק חזק להדבקת אריחים חלשים אלו, תקשה עליהם לעמוד בכוח ההתכווצות של הדבק הצמנטי, דבר העלול לגרום לסדיקתם ושבירתם. מכיוון שהתקן לא מתייחס לתכונות האריח עצמו, חשוב להתייעץ עם יצרן הדבקים או האריחים  לפני בחירת הדבק.
צעד שלישי: חוזק ההידבקות של המערכת
חלק זה של התקן, מגדיר מה צריך להיות חוזק ההידבקות המינימלי במתיחה, של המערכת כולה (רקע, תשתית, דבק, אריח), בהתאם לשטח האריח:

לצפייה בכל הטבלאות לחצו כאן
איך נערכים להדבקת אריחים?
כדאי לתכנן את בחירת הרכיבים השונים של מערכת החיפוי ,טרם תחילת העבודה, בעוד הקירות חשופים.. כאשר התשתית היא "עובדה מוגמרת" וככל שהפרויקט מתקדם יותר, חופש הבחירה הולך ומצטמצם: זאת בין היתר בשל העובדה שכל תשתית או רקע מצריכים כפי שהבנו, התייחסות שונה. .
תרמוקיר מעמידה לרשותכם מבחר דבקים בהתאם לדרישות התקן, ובהתאמה לסוגי האריחים השונים.
לצפייה בכל הטבלאות לחצו כאן
רוצים לבחור את הדבק המתאים ביותר לצרכי הפרויקט, ולהימנע טעויות יקרות? הצוות הטכני שלנו עומד לרשותכם בכל שאלה.
התקשרו 03-6334861 או שילחו מייל termokir@termokir.co.il