מדריך הדירוג האנרגטי לקבלנים ויזמים: כל מה שחשוב לדעת על חובת הדירוג האנרגטי לדירות חדשות
מה אומרת התקנה שמחייבת קבלנים ויזמים להציג את הדירוג האנרגטי של דירות חדשות? ומהן הפעולות הנחוצות לקבלת הדירוג?
זאת הייתה רק שאלה של זמן: אחרי שבמשך שנים הדירוג האנרגטי כיכב במוצרי חשמל ואפילו ברכבים, החל מה- 19.12.22 נכנס לתוקפו תיקון לחוק המכר שמחייב יזמים וקבלנים להציג את הדירוג האנרגטי של דירות חדשות. התיקון קובע סטנדרט אחיד לבנייה ירוקה, שמטרתו להוביל לחיסכון אנרגטי על כל המשמעויות הכרוכות בכך, לצרכן הבודד ולמשק הישראלי כולו.
מהם יתרונות הדירוג החדש?
התקן יאפשר לצרכנים להשוות את הדירוג האנרגטי במסגרת מכלול השיקולים לקניית הדירה, ויסייע להם לחסוך בהוצאות החשמל. ואיך התקן עשוי לעזור לפעילות של המשק? עפ"י הודעת משרד האנרגיה, מקורה של כ- 30% מצריכת החשמל בישראל היא בבנייני מגורים. מכאן שיעילות אנרגטית תוכל לסייע רבות להפחתת צריכת האנרגיה, להקטנת הצורך בהקמת תחנות כוח נוספות ואף למיתון הזיהום התורם להתחממות הגלובלית. לאור כל אלה, הוחלט ליצור סטנדרט אחיד להצגת רמת הדירוג האנרגטי לקונים פוטנציאליים.
סטנדרט דירוג אחיד יכול לסייע גם ליזמים וקבלנים להבליט את הערך המוסף של הפרויקט שלהם ולמשוך אליו מתעניינים, שבנייה ירוקה וחסכונית חשובה להם.
מה אומר הדירוג האנרגטי?
ב- 19.12.22 בוצע תיקון לחוק המכר, במסגרתו היזם מחויב להציג את הדירוג האנרגטי של הדירה כחלק ממפרט חוק המכר. מהלך זה מצרף את ישראל לרשימה של 27 מדינות באיחוד האירופי שבהן קיימת חובה דומה בחקיקה.
הסטנדרט לדירוג יהיה בהתאם לתקן ישראלי 5282, דירוג ביניינים לפי צריכת אנרגיה. זאת בהמשך ישיר לתקן בנייה ירוקה (תקן ישראלי 5281),שמדרג את המבנים בישראל עפ"י מגוון קריטריונים לבנייה ירוקה. לאחר שבמשך שנים תקן הבנייה הירוקה היה וולונטרי, במרץ 2022 הוא הפך למחייב בכל הארץ.
איך יבוצע הדירוג במסגרת התיקון לחוק המכר? הדירוג האנרגטי ינוע מ- A+ שהוא הדירוג היעיל ביותר ועד ל- F שהוא דירוג שאינו יעיל:
העיקרון הוא פשוט: ככל שצריכת החשמל של הדירה תהיה קטנה יותר, כך הדירוג האנרגטי שהיא תקבל יהיה גבוה יותר. הדירוג האנרגטי של יחידת הדיור עוסק בתכנון מיטבי לצריכת חשמל עתידית, ומשקלל קריטריונים שונים שבהם הבידוד התרמי של הבניין, גודל החלונות ואיכות הזכוכית, הניצולת של אור השמש ועוד.
איך מקבלים דירוג אנרגטי?
עפ"י מהנדסת הדס וסרמן, הבעלים של חברת "הדס וסרמן הנדסה ואסטרטגיה", לייעוץ בניה ירוקה ובידוד תרמי, קבלת הדירוג האנרגטי ופרסומו מבוססים על 3 שלבים:
חישוב הדירוג האנרגטי של הדירה – עם כניסת תקן 5821 לתוקף מחייב (החל ממרץ 2022) על כל בניין מגורים לעבור מידול של דירוג אנרגטי. לכן, נתוני הדירוג האנרגטי ממילא קיימים לכל בניין מגורים מעל 6 יח"ד. במסגרת שלב זה יועץ לבנייה ירוקה מפיק דוחות אנרגטיים באמצעות תוכנה ייעודית ומגיש דוחות דירוג אנרגטי לכל דירה ולמבנה כולו. ערכי הדירוג האנרגטי, עונים ואף עולים על הדרישה המינימלית של התקן לבנייה ירוקה. הערכים שהוגשו ע"י היועץ נבדקים מדגמית ע"י מעבדה בודקת.
הזנת ובדיקת הדירוג – הזנת הדו"חות במערכת של משרד האנרגיה, לצורך בדיקה מעמיקה ומדוקדקת של כל יחידת דיור ע"י מעבדה בודקת לבנייה ירוקה (זאת בשונה מהבדיקה המדגמית שבוצעה במסגרת תקן ישראלי 5281). המטרה: לוודא שלא נפלו טעויות ושהערכים הרשומים בדוחות אכן תואמים את התכנון – עלות שלב זה עשויה לנוע בין אלפים בודדים לעשרות אלפי ש"ח בודדים, תלוי בכמות יחידות הדיור בפרויקט.
אישור וקבלת הדירוג –אישור הדירוג ע"י מעבדה בודקת, מתבצע גם הוא במערכת של משרד האנרגיה. לאחר האישור ניתן להפיק את נתוני הדירוג מתוך המערכת. לפיכך, כל צרכן שבכוונתו לרכוש דירה, יכול לדעת את הדירוג האנרגטי שלה.
איך מעלים את הדירוג?
אחד הקריטריונים להעלאת הדירוג האנרגטי, הוא שימוש בפתרונות המסייעים להגדלת הבידוד התרמי של הבניין. כחברה המקדמת את הבנייה הירוקה בישראל, תרמוקיר מעמידה לרשותכם טיח תרמי לבידוד מחום ומקור, התורמים לביצועים האנרגטיים של המבנה ומסייעים להשגת דרוג אנרגטי גבוה יותר. הטייחים התרמיים של החברה מתאימים לשימוש פנימי וחיצוני, למעטפת המבנה ולחדרי ממ"ד שונים לדרישות המבנה ועוד. נציין במיוחד טיח תרמי בצפיפות 200 ק"ג למ"ק, צפיפות נמוכה, אשר מקנה בידוד תרמי בערכים גבוהים מאוד. טיח זה מיועד לשימוש פנימי, אפילו בממ"דים. המשמעות הסופית הינה, הפחתת עובי שכבת הבידוד וע"י כך הגדלת שטח החדר. כאשר בניין נבנה בבלוקים מבודדים, נדרשים לבודד את רכיבי הבטון, עמודים ותקרות. ניתן לבודד את הגשרים התרמיים באמצעות טיח תרמי ולהוסיף טיח תרמי גם על קירות הבלוקים, שהרי ממילא מטייחים את הבלוקים. תוספת של סנטימטרים בודדים, מעלה משמעותית את הדירוג האנרגטי של המבנה ומביאה לחסכון נוסף בעלויות אנרגיה לחימום ומיזוג של המבנה.
לצד היתרונות הצרכניים והסביבתיים, דירוג אנרגטי יכול לסייע לכם הקבלנים והיזמים להבליט את הערך המוסף של הפרויקטים שלכם – ולהפיק את המקסימום מהמציאות החדשה שנוצרה.
לצפייה במוצרי טיח תרמי נוספים של תרמוקיר
למוצרים העומדים בתקן 5281 לבנייה ירוקה
לחצו לצפייה בקטלוג התעודות ותווי התקן של תרמוקיר
ליצירת קשר עם תרמוקיר 03-6334250 termokir@termokir.co.il