איך לקבל ניקוד מרבי במסגרת תקן בנייה ירוקה?

אחרי שבמשך שנים תקן הבנייה הירוקה בישראל היה וולונטרי, החל מה- 1 מרץ 2022 הוא הופך לתקן מחייב. מה צריך לדעת על התקן – ואיך שימוש בחומרים הנכונים יוכל לסייע לכם לעמוד בדרישותיו?

למה תקן הבנייה הירוקה הופך למחייב?
עפ"י הערכות של חברת המחקר מקינזי, צריכת החשמל בבניינים מהווה יותר כ- 66% מכל צריכת החשמל בישראל. במציאות הזו, ובעקבות הצורך להפחית את פליטת גזי החממה, הוחלט לנקוט בצעד שיסייע להילחם במשבר האקלים. והתוצאה? אם במשך שנים התקן לבנייה הירוקה אומץ בצורה וולונטרית, מדינת ישראל החליטה להפוך אותו לתקן מחייב.

במציאות המאופיינת בגידול מהיר באוכלוסייה ובקצב בנייה הולך וגובר, אימוץ התקן אמור להוביל לחיסכון אנרגטי משמעותי ולשיפור רווחת הציבור ע"י שימוש בחומרים ירוקים.

מה אומר התקן לבנייה ירוקה?
התקן הישראלי לבנייה ירוקה (ת"י 5281) מדרג את המבנים בישראל עפ"י מגוון קריטריונים לבנייה ירוקה, במסגרת דירוג שנע בין כוכב אחד לחמישה כוכבים. הדירוג מבוסס על צבירת נקודות, בהתאם לפירוט הבא:

1 כוכבים – 55 נקודות
2 כוכבים – 65 נקודות
3 כוכבים – 75 נקודות
4 כוכבים – 83 נקודות
5 כוכבים – 90 נקודות

לצורך עמידה בתקן, על המבנים לקבל דירוג של כוכב אחד לפחות ולשם כך לצבור 55 נקודות לפחות טרם אכלוס המבנה.

על מי חל התקן?
בשלב הראשון, התקן יחול על בנייני מגורים רבי קומות, ועל מבנים מסחריים וציבוריים שגודלם יותר מ- 5,000 מ"ר. בשלב השני, שיחול כעבור שנה וחצי, תקן הבנייה הירוקה יחול על בנייני מגורים הכוללים 6 יח"ד מעלה, ועל כל מבנה בגודל של יותר מ- 1,000 מ"ר.

איך התקן צפוי להשפיע על יזמים וקבלנים?
התקן כולל מגוון קריטריונים לבנייה ירוקה, ומחולק ל- 9 פרקים המתייחסים להיבטים השונים שלה: אנרגיה, קרקע, מים, חומרים, בריאות ורווחה, פסולת, תחבורה, ניהול וחדשנות. העמידה בקריטריונים אלו מאפשרת לצבור את הניקוד הנחוץ לקבלת התקן.

בשל ההשפעה הסביבתית הגדולה של בחירת החומרים לבניין, מוקדש פרק שלם בתקן לנושא זה. פרק החומרים מעניק ניקוד בהתאם לסעיפים הבאים:

חומרים בעלי תו ירוק – שימוש ב- 5 מוצרים לפחות בעלי תו תקן ירוק, לצורך קבלת כוכב אחד לפחות.
חומרים ממוחזרים – שימוש במוצרים המכילים 10% חומרים ממוחזרים ומעלה. הדירוג עולה ככל ששיעור החומר הממוחזר במוצר גדל, וככל שנעשה שימוש רב יותר במוצרים מסוג זה בפרויקט.
חומרים ומוצרים מקומיים – סעיף המעודד שימוש במוצרים מקומיים, לצורך צמצום הזיהום שגורמת ההובלה מיעדים מרוחקים. יש לעשות שימוש בלפחות 10 מוצרים מקומיים, משתי קטגוריות מוצר שונות.
חומרים ממקור אחראי – שימוש בחומרים של יצרנים המיישמים מדיניות של אחריות סביבתית, באמצעות מנגנונים דוגמת מערכות לניהול סביבתי ולצמצום ההשפעה הסביבתית של תהליכי הייצור. עשייה זו מגובה בתקני ISO שמאשרים את עשייתם הסביבתית של יצרנים אלו.
ניתוח מחזור חיים – מתן ניקוד עבור שימוש בחומרים אשר עברו תהליכי ניתוח מחזור חיים, לצורך הערכת החתימה הסביבתית של המוצר לאורך מחזור החיים שלו: מכריית חומרי הגלם, הייצור והשינוע – ועד האספקה וסיום השימוש במוצר. חומרים שעברו תהליכי ניתוח מחזור חיים, מבוססים על שני כלים: LCA (Life Cycle Assessment) ו- EPD (Environmental Product Declaration).
חומרים בשימוש חוזר – שימוש חוזר ברכיבים המצויים באתר הבנייה וסיימו את ייעודם המקורי, לצורך שימושים אחרים.
חיפוי וריצוף הבניין שלא באבן טבעית – שימוש בחומרים שאינם מאבן טבעית, כדי להפחית את פעולות חציבת חומרי הגלם שפוגעות בסביבה. הניקוד בתקן מבחין בין חיפוי וריצוף פנים לחיפוי וריצוף חוץ.

חשוב לדעת: השימוש באותו מוצר, יכול להעניק ניקוד בגין מספר סעיפים: למשל בזכות היותו מיוצר בישראל, מכיל חומרים בעלי תו ירוק ובשל העובדה שהוא עבר תהליך ניתוח מחזור חיים LCA.

מנצחים בנקודות: איך לקבל ניקוד גבוה יותר במסגרת התקן?
כשרוצים לעמוד בתקן לבנייה ירוקה, פונים לחברה שמאגדת קשת רחבה של פתרונות ירוקים בקורת גג אחת. מוצרי הבנייה של תרמוקיר עומדים בחלק ניכר מהקריטריונים של פרק 4 בתקן הבנייה הירוקה, לרבות חומרים ומוצרים מקומיים שתומכים בסביבה ובכלכלה הישראלית, עומדים בתקנים ירוקים ומיוצרים ע"י מקור אחראי. בנוסף, תרמוקיר הייתה אחת מ- 3 החברות הראשונות בישראל והיחידה בענף הבנייה, שקיבלה את תקן תו היהלום היוקרתי מטעם מכון התקנים, שמאגד 7 תקנים שונים, לרבות:
• התו הירוק (שמעיד על צמצום הפגיעה בסביבה)
• ת"י 50001 iso, שמאשר את קיומה של מערכת ניהול אנרגיה מאושרת
• תקן ISO 14001 , המוכיח את קיומה של מערכת ניהול סביבתי מאושרת

חשוב לדעת: התקן אמור לעבור ממש בקרוב עדכון, במסגרתו צפוי לגדול המשקל שמקבלים ניתוח מחזור החיים והצהרות סביבתיות כדוגמת EPD, בתקן . גם כאן תרמוקיר יכולה לסייע: תרמוקיר היא אחת החברות הראשונות בישראל שביצעה ניתוח LCA מפורט למוצריה כבר לפני עשור בעזרת תוכנה ייעודית, והיא הראשונה שביצעה ניתוח זה כמעט לכלל מוצריה. בנוסף, תרמוקיר היא החברה הראשונה בישראל שקיבלה הצהרה סביבתית (EPD) עבור מוצריה.

שילובם הייחודי של תהליכי LCA ו- EPD אלו במוצרי הבנייה של תרמוקיר, יכולים לזכות אתכם בניקוד נוסף במסגרת תקן הבנייה הירוקה.

מאז ומתמיד, תרמוקיר הובילה את תחום הקיימות והסביבה בעולם הבנייה: מתהליכי ייצור ירוקים המקטינים את ההשפעה הסביבתית ועד ייצור מוצרים ירוקים. ה- DNA הסביבתי של תרמוקיר מאפשר לכם מצד אחד ליהנות מכל פתרונות הבנייה הירוקים במקום אחד – ומצד שני להגדיל את הניקוד הדרוש לצורך עמידה בתקן הבנייה הירוקה.

לכל תוי התקן והתעודות של תרמוקיר >>